Menu

Over Fort Liezele

het best bewaarde en meest complete fort van de voormalige Vesting Antwerpen.

Tussen de dorpskernen van Puurs en Liezele, ligt onder een smaragdgroene sluier verscholen een betonnen mastodont. De vesting met bouwjaar 1908, is nu het best bewaarde en meest complete fort van de voormalige Vesting Antwerpen. Het fort was nog niet volledig afgewerkt wanneer W.O. I losbarste. Het geeft zich pas op 10 oktober 1914 over na diverse beschietingen. Het verliest zijn militaire functie na W.O. II en werd 1979 aangekocht door de gemeente Puurs. Het 18 ha groot domein ligt in een oase van groen met een rijke fauna en flora waar diverse wandel- en fietspaden het fort aandoen.

Heden wordt het door de gemeente Puurs en de vzw Fort Liezele gerestaureerd. Sinds 1995 monument,wordt het Fort van Liezele stelselmatig opnieuw (her)ingericht naar zijn oorspronkelijke functies in 1914 en 1940. Museumlokalen met authentiek materiaal: commandoposten, troepenkamers, infirmerie, geschutsopstellingen en een gepantserde waarnemingspost zijn enkele van de vele bezienswaardigheden.

De Vriendenkring fort Liezele later de vzw Fort Liezele, opgericht in 1989, poogt het monument te herwaarderen.

Een brokje geschiedenis

In 1906 werd er beslist tot de bouw. Het fort behoorde tot de grote verdedigingsgordel rond Antwerpen, die van de stad één van de grootste vestingen van Europa maakte. Nadat de werken door de firma Bolsée waren uitgevoerd, stonden er in een straal van 20 km meer dan dertig forten en veldschansen. In augustus 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. De Belgische forten waren niet opgewassen tegen de Duitse artillerie. De forten van Walem en Sint-Katelijne-Waver werden na enkele dagen beschieting overgegeven. Dit was het sein voor de volledige instorting van het verdedigingssysteem te Antwerpen. De andere forten werden door de omtrekkende beweging van het Duitse leger totaal geïsoleerd. Op 10 oktober 1914 leverde commandant Fiévez het fort van Liezele over aan de Duitse onderhandelaars

Na de Eerste Wereldoorlog werd het fort van Liezele van 1920 tot 1924 aangewend als kazerne. Daarna bleef het tot 1939 zonder werkelijke bestemming tot het werd ingericht als infanteriesteunpunt in de Tweede Wereldoorlog.

Bezoek Fort Liezele

Verschillende opties voor groepsbezoeken

meer info

Routebeschrijving

Plan je bezoek naar Fort Liezele

Ga naar contact pagina

© 2024 - Fort Liezele Kickstarted by Mailbox